Széchenyi 2020

Betonozás hideg időben

Hideg időben a feladat a cement kémiai reakciójához szükséges hőmérséklet folyamatos biztosítása. Ezt a feladatot a kivitelező takarással és hőn tartással oldhatja meg. Az üzem pedig meleg beton kiszolgálással segítheti az első 10-17 órában a betont, így védve a lehűléstől. A mellékelt táblázatban szereplő intézkedések megtétele nem írható elő kötelezően, de a téli időjárásban szállítói megállapodás függvénye, hogy mit követelhetünk az üzemtől. A télesítés összefügg az utókezeléssel. Minden télen készült szerkezetet meg kell védeni a fagytól és az erős lehűléstől. Alap intézkedés a takarás. Lehet további védelmet is alkalmazni. Ezt két féle lehet. Lehet a zsaluzatot több napon keresztül a szerkezeten tartani, és lehet a kizsaluzott szerkezetet fűtéssel melegen tartani. Fűtés esetén arra kell vigyázni, hogy a fűtőtesthez legközelebbi szerkezetrészek kiszáradhatnak, ezért ezeket a nedves utókezelés szabályai szerint a kiszáradástól kell védeni.

A technológiai utasítás betartandó kötelező pontjai:

  • Amikor a napi hőmérséklet –10°C alatt van akkor betonozni TILOS!
  • A betont 0°C alatt nedvesen utókezelni TILOS!
  • 0°C és -5°C közötti éjszakai minimum léghőmérséklet esetén a betont fagyásgátló szerrel és,vagy melegített alapanyagokkal kell megrendelni az üzemtől. Ha van téli receptúra, akkor azt kell használni.
  • -5°C és -10°C közötti éjszakai minimum hőmérséklet esetén a beton hőmérséklete a munkahelyre érkezéskor minimum +15 °C legyen. Ennek érdekében az üzem a beton alapanyagait fűti, és kiszállításkor méri a beton hőmérsékletét.

A betont a lehűléstől minden esetben, fűtött, vagy nem fűtött beton esetében is védeni kell. A betont takarással kell ellátni. Födémek esetén a felületre takart hőszigetelő réteggel, falak esetén későbbi kizsaluzási idő megállapításával, a zsaluzattal. Kizsaluzás után a falakat is hőszigetelő takarással kell ellátni, melyet védeni kell a részleges kitakarástól. A részben kitakart szerkezeteken később szilárdsági hiány fog mutatkozni. A hőszigetelő takarás pl. terfil szövet és fólia együttes használata lehet. Lehet a szerkezetet egyéb hővédelemmel is ellátni, sátor szerű épület burkolat, fűtés. A szerkezetek takarása a minimum követelmény a téliesítés során.

Téli utókezelés

Az utókezelés legegyszerűbb módja a zsaluzat rajta tartása a szerkezeten. Ezt a kizsaluzási szilárdság eléréséig rajta kell tartani a szerkezeten. Utána takarás, nedves utókezelésnek kell következnie aszerint, hogy 0°C alatt, vagy felett vagyunk, illetve lehet párazáró szert használni a beton párolgásának megakadályozására. Be kell tartani a kipermetezendő minimum értékeket, mert csak akkor érhetünk el érdemleges párazárást.

Minden jog fenntartva. © In4Net Kft. 2018-2022